Krystallsyke

Krystallsyke er en tilstand der du får kraftige anfall av svimmelhet, som om du er på en karusell og ikke kan kontrollere at alt snurrer rundt. Et anfall varer vanligvis i 10–20 sekunder, og årsaken er krystaller av kalkstein som har løsnet i det indre øret.

Anfallene er som oftest kortvarige, men gjerne svært ubehagelige for deg som opplever det. De kan forekomme både i liggende, sittende og stående posisjon, men oppstår ofte i sammenheng med at du snur på deg.

Dersom du for eksempel opplever korte, kraftige anfall av karusellsvimmelhet, som kommer i forbindelse med hodebevegelser, og særlig når du legger deg ned, setter deg opp eller snur deg i sengen, kan det være mistanke om krystallsyke.

Har du disse symptomene?

Når karusellsvimmelheten setter inn, får du ofte en sterk trang til å legge deg ned og holde deg fast. Du får også ufrivillige øyebevegelser. Ubehaget reduseres vanligvis hvis du ligger med hodet helt i ro og øynene lukket.

Anfallene varer vanligvis bare i 10-20 sekunder, men du kan også være svimmel og ustø når du er oppe og går. Kvalme og oppkast kan også være symptomer som følger med. Krystallsyken er vanligst i 50-årsalderen og oppover, men kan ramme alle aldre.

Svimmelheten kan gå over av seg selv, men behandling vil oftest gi raskere bedring.

Derfor blir du svimmel

I det indre øret har vi et kammer med bueganger som inneholder væske og svært følsomme hårlignende sensorer som hjelper å stabilisere synet vårt når vi er i bevegelse - og dermed hjelper på vår balanse.

kiropraktor-henrik--(11-of-1)

Ved krystallsyke sender buegangene feil signaler, slik at du noen ganger får en sterk følelse av at hodet roterer, selv om du egentlig er i ro. Årsaken til dette er noen små krystaller av kalkstein som finnes i en annen del av det indre øret. Krystallene sitter normalt festet til en membran som registrerer hvilken stilling hodet befinner seg i, for eksempel loddrett eller vannrett. Krystallsyke oppstår når krystallene løsner fra membranen og faller inn i buegangene i det indre øret. Dette skjer gjerne om natten når du ligger i sengen.

Når du setter deg opp eller snur deg, beveger øresteinene seg inne i buegangene. Dette irriterer de små følerne i buegangen, slik at du får en sterk opplevelse av at hodet er i bevegelse. Når hodet er i ro, opphører svimmelheten vanligvis etter en kort stund, men du kan også føle deg litt uvel i etterkant.

Årsak og diagnose

Årsaken til krystallsyke er vanligvis ukjent, men hodeskade eller betennelsestilstander i det indre øret kan øke risikoen. Vitamin D-mangel kan også øke risikoen for krystallsyke.

En diagnose stilles ved hjelp av hodemanøvre som fremprovoserer et karakteristisk anfall av svimmelhet og ufrivillige øyebevegelser. Hodemanøvrene og retningen på øyebevegelsene gjør at man som oftest kan si hvilket øre, og hvilken av de tre buegangene, som er rammet.

Kiropraktor Sørli har svært gode erfaringer med å hjelpe pasienter med krystallsyke. Ta gjerne kontakt dersom du har mistanke om at dette er en tilstand som plager deg.

 

Det medisinske navnet på krystallsyke er benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV). Dette betyr godartet, anfallspreget svimmelhet utløst av stillingsendringer.

kiropraktor-henrik-(13-of-1)23

Interessert i å høre mer?

Mange forbinder en kiropraktor med effektiv behandling av leddsmerter i rygg og nakke, men visste du at en kiropraktor kan hjelpe deg med ledd- og muskelplager i hele kroppen - fra topp til tå? Kiropraktoren hjelper deg gjennom leddbehandling og muskulære teknikker.

Noe for deg? Ta kontakt med Kiropraktor Sørli.