Krystallsyke

En av de vanligste årsakene til svimmelhet er krystallsyke, også kalt BPPV. Man kan få en plutselig opplevelse av å være på karusell eller i en båt i hardt vær.

Denne svimmelhetsopplevelsen er som oftest kortvarig og gjerne svært ubehagelig. Dette kan forekomme både i liggende, sittende og stående, men er ofte i sammenheng med at man snur på seg og vi sier at svimmelheten er posisjonsavhengi. 

Krystallsyken
En av de vanligste årsakene til svimmelhet er krystallsyke, også kalt BPPV. Man kan få en plutselig opplevelse av å være på karusell eller i en båt i hardt vær. Denne svimmelhetsopplevelsen er som oftest kortvarig og gjerne svært ubehagelig. Dette kan forekomme både i liggende, sittende og stående, men er ofte i sammenheng med at man snur på seg og vi sier at svimmelheten er posisjonsavhengi. 
Anfallene kan komme og gå, og varer fra noen få sekunder til opp mot 1 minutt. Kvalme, ustøhet og oppkast kan være assosierte symptomer til krystallsyken. Krystallsyken er vanligst i 50-års alderen og oppover, men kan ramme alle aldre.
Krystallsyke kan oppstå når kalsiumkrystaller, som vanligvis sitter fast, løsner og flyter inn i sensitive kanaler i det indre øret. I det indre øret har vi et kammer med bueganger som inneholder væske og svært følsomme hårlignende sensorer som hjelper å stabilisere synet vårt når vi er i bevegelse og dermed hjelper på vår balanse. Hvis krystallene kommer inn og forstyrrer disse sensorene i buegangene, forstyrres signalene til hjernen og vi opplever det som svimmelhet.
Visse typer hodebevegelser kan utløse slike svimmelhetsanfall, f.eks når man legger seg eller setter seg opp i sengen, når man bøyer hodet framover eller bakover e.l.

Bestill time

Ønsker du å bestille time, kan du gjerne benytte vår online booking. Der får du oversikt på ledige timer.

Ved andre henvendelser kan du ringe på 40527011, eller sende e-post til post@kiropraktorsorli.no